matilda haggärde

Inför mitt första barns födelse hade jag en stor vilja att ge honom (ja, det visade sig vara en son) en varm och trygg upplevelse av att möta världen. Jag förstod att om barnet ska kunna känna sig lugnt i detta omvälvande och kraftfulla som det är att födas, så måste lugnet också finnas i mig. Minns att jag tänkte att det nog kommer bli tufft, men kanske, kanske också magiskt?

När vitsipporna blommade kom han. Barnmorskan och min man satt och småpratade. Jag andades vår son till världen och det var både tuffare och så mycket mer magiskt än jag kunnat föreställa mig!

Det är verkligen hårt arbete att föda barn. Men det fantastiska var att jag vågade vara närvarande och så avslappnad att jag förstod min kropps signaler och kunde hjälpa förloppet, barnet och mig själv. Födelsen blev den glädjefest jag drömt om och min son var den vackraste människa jag mött.

Som kursledare/doula vill jag dela med mig av den kunskap jag har i förlossningskonst (jo, det är en konst att föda barn). Jag hoppas att verktygen ni får med er kan hjälpa er till en positiv förlossningsupplevelse. Vi kan inte helt styra födelseförlopp eller andra yttre omständigheter, men vi kan förbereda oss fysiskt och mentalt. Vi kan ta ansvar för vad vi vill uppleva och gå in i födandet med kraft, fokus och närvaro. Då skapas plats för glädje och kärlek.

Jag bor i Göteborg med min man Andreas och våra barn Jona (-02), Nomi
(-04) och Manne (-09).